Mérd fel a nyájad

„Ismerd meg juhaidat egyenként, törődj gondosan a nyájakkal”.

Példabeszédek 27:23

Pásztorlány vagy. Tudom, nagyon megnyerően hangzik… de ez egy fontos munka. Az állatok gondozása mellett alkalmanként egy kupac kakába is sikerül belelépni. A mai kultúránknak már nem szerves része a pásztorkodás, de a Bibliai időkben még pontosan tudták, ez mit jelent.

Mivel nincsenek tanyasi állataim, mint például bárányok, ezért a nyájtartással kapocsaltban a kedvenc szakértőmet, a Google-t kérdeztem meg:

– A juhok nagyon szeretik egymás társaságát. Más szavakkal úgy is mondhatnánk, hogy szeretik jól érezni magukat.
– Mivel kicsik, sérülékenyek a ragadozókkal szemben.
– Feszültek lesznek, ha eltávolodnak a nyájtól.
– Könnyen eloldalognak a többiektől. A jó pásztorok folyamatosan figyelik a nyájat, hogy biztonságban tudják őket.

Természetesen a gyermekeink nem haszonállatok, de nem úgy hangzik ez a leírás, mintha róluk szólna? A gyerekek szeretnek szórakozni. Persze néha hisztiznek is, de mintha csak arra születtek volna, hogy táncoljanak és bohóckodjanak egész nap. Viszont mivel kicsik, könnyen áldozatul esnek a veszélynek. A bacilusoktól a pedofilokig, hosszú a lehetséges veszélyforrások listája. És természetesen minden édesanya tudja, akinek már le kellett hámoznia a gyermeke kis pufók ujjait a saját karjáról, amikor óvodába ment, hogy stressz éri őket, ha elszakadnak a saját családjuktól (nyájuktól).

De talán a fenti hasonlat legutolsó pontja a leghangsúlyosabb. A gyerekeink hajlamosak elkóborolni. Elkóborolnak mellőlünk a boltban. A szabályoktól. Néha az igazságtól is, amelyet nehéz munkával tanítottunk meg nekik. Ez része a gyermeki és az emberi természetüknek is. Édesanyaként úgy kell magunkra tekintenünk, mint a pásztorlányra, aki utánuk megy, amikor eltévelyegnek, és szeretettel visszatereli őket a nyájhoz.

Ez folyamatos kapcsolattartást és figyelmet igényel. Édesanyaként néha csábítást jelent elhanyagolnunk ezt a feladatot… hogy a szabadidőnket folyamatosan takarítással vagy az interneten töltsük, vagy úgy legyünk a gyermekeink mellett, hogy lélekben valahol máshol járunk. A kis bárányok elkóborolnak, ha az édesanyjuk másra figyel helyettük.

A Példabeszédek arra bíztat minket, hogy ismerjük meg a nyájunkat és fordítsuk a figyelmünket rájuk. Ehhez le kell tennünk a seprűt és a telefont, hogy kapcsolatot építhessünk velük.

Feladat: Böjtölj. Gondold át, mi az, ami elvonja a figyelmed arról, hogy ápold a kapcsolatod a gyermekeiddel. Lehet, hogy a házimunka. Lehet, hogy a Pinterest. Vagy egy jó könyv. Ha megvan, fordíts neki hátat egy napra.
Nem kell örökre lemondanod róla (nyugi!), de engedd el egy napra, hogy igazán a gyermekeidnek tudd szentelni az időd. Ülj le velük a szőnyegre, ha még kicsik. Vidd el őket ebédelni, ha már nagyobbak. Beszélgess velük. Tudd meg, mi zajlik az életükben. Mi érdekli őket és mi miatt aggódnak. Szánj egy teljes napot csak arra, hogy megismered a báránykákat, akiket Isten rád bízott.

Imádság: Drága Jézus, köszönöm, hogy Te vagy a Jó Pásztor. Kérlek, mutasd meg nekem, mi vonja el a figyelmemet a gyermekeim szükségletéről. Amikor az egyikőjük eltévelyedik, adj bölcsességet, hogy visszavezethessem Hozzád.

Forrás: https://www.reviveourhearts.com/articles/30-day-mom-makeover/
Fordította: Pásztor Eszter