A szülő-gyerek kapcsolat egyik igen érdekes, hierarchikusnak mondható kapcsolat. A többi szeretet-kapcsolatra kevésbé jellemző ez a megszakíthatatlan hierarchia. A gyerek életének első szakaszában minden téren ki van szolgáltatva a szüleinek. A helyzetet tovább árnyalja, hogy a férfi és nő kapcsolatát egyik pillanatról a másikra egy másik szerep, az apa és anya viszony is befolyásolja. Az átmenet nem egyszerű és az egyensúlyt megtalálni sem könnyű feladat.

Gary Chapman gyerekekről és gyerekes családokról szóló könyveiben támaszt szeretne nyújtani a szülőknek. Olyan tanácsokkal lát el Bennünket, amik irányt mutathatnak Nekünk és segíthetnek egy olyan családi élet, légkör kialakításában, amiről talán mindig is álmodtunk.

„Minden gyermeknek van egy elsődleges szeretetnyelve. Ez a szeretetközlésnek az a módja, melyre a legérzékenyebben reagál. … abban szeretnék segíteni a szülőknek, hogy felismerjék és megtanulják gyermekük szeretetnyelvét.”

Gary Chapman

Könyvajánlók

Az Anyacipő blogon a következő könyvekről olvashattok részletes könyvajánlókat:

Tervben van még az azóta megjelent következő öt könyv bemutatása is:

  • Az 5 szeretetnyelv titka fiataloknak
  • Tökéletes pajtás – Az 5 szeretetnyelv gyerekeknek
  • 12 dolog, amit jó lett volna tudni, mielőtt tinédzser lett a gyerekem
  • Szeretetbe kapaszkodva – Hogyan segít az öt szeretetnyelv a vendégbabát gyászoló szülőknek
  • Korlátlan szeretet – Hogyan segít az 5 szeretetnyelv a sajátos nevelési igényű gyermekkel élő családban

Szülőként nem könnyű

Szülőként mindent tőlünk telhetőt megszeretnénk adni gyermekünknek. Többször hibázunk és emberi gyarlóságunk kerekedik felül. Azt gondolom, hogy az összes adható dolog közül a megfelelő szeretet adása az egyik legnagyobb kihívás.

„Soha nem lesz nagyobb szükségünk egymás szeretetére és támogatására, mint amikor gyerekeket nevelünk.”

Gary Chapman

Nemrég megkérdezték tőlem, hogy szerint mi a legnehezebb az anyaságban. Rövid gondolkodás után azt válaszoltam, hogy minden gyermekemet úgy szeretni, ahogy azt neki jó. Megtalálni a hozzá vezető utat, éreztetni vele, hogy feltétel nélkül elfogadom és szeretem őt. Ehhez képest bébiétellel etetni, pelenkázni és éjszaka felkelni hozzá sokkal teljesíthetőbb feladatnak tűnik.

„Az életben és a gyereknevelésben nem mindig tudhatjuk előre, mi történik, de mindig találhatunk reményt a körülményeinkben.”

Gary Chapman

Négy gyermekem közül mindegyik más, mindegyiknek más igényei vannak. Az eltérő személyiségük és a magamban régóta hordozott örökölt hiányosság néha olyan kombinációkat alkotnak, amik komoly feladatok elé állítanak. Sokszor figyelnem kell magamra és törekednem kell arra, hogy túl tudjak lépni önmagamon és a berögzött, ösztönös reakcióimon. Úgy érzem, hogy a gyerekeim kedvéért van bennem erő arra, hogy önmagam jobbik kiadását adjam. Ezt nem érzem áldozatnak a részemről, hanem szükséges feltételnek ahhoz, hogy megtörjek valami rosszul berögzült és negatív spirált.

Személyes vélemény

Gary Chapman szeretetnyelvekkel kapcsolatos mondanivalójával már elég korán találkoztam az életemben. Úgy gondolom, hogy kevesebb lennék nélküle és a kapcsolataim is bonyolultabbak lennének. Azt gondolom, hogy saját szüleimmel, férjemmel, gyerekeimmel, rokonaimmal és barátaimmal és Isten kapcsolatosan is hasznát veszem és eddig mindig kamatoztatni tudtam.

Már korábban is írtam arról, hogy szerintem egészen kicsi kortól kezdve tanítani kellene gyermekinket az iskolákban, hogy a szeretetnyelvek léteznek és hogyan lehet őket felismerni és megélni. Én hiszem azt, hogy ha így lenne, akkor egy sokkal egészségesebb társadalomban élnénk.

Én soha nem gondoltam arra, hogy Gary Chapman kitalált egy okos dolgot, és azóta is jól megél abból, hogy mindig egy kicsit más kiadásában kommunikálja felénk, hiszen az általa közvetített üzenet van annyira fontos, építő és szükségszerű, hogy ezt érdemes minél többféleképpen az emberek tudtára hozni. Ha tehetem, akkor én is szóba hozom és beszélek erről, ha aktuális egy beszélgetésben.

Hitem szerint a Biblia, Jóisten és Jézus tanítása az, hogy szeressük egymást. Gary Chapman ennek gyakorlati módszeréhez nyújt mankót számunkra, teljesen összhangban a bibliai tanításokkal. Most már a mi feladatunk, hogy hogyan sikerül ezt megélnünk és megvalósítanunk.

Némethné Áts Enikő
Az Anyacipő oldalon abban szeretnék segíteni, hogy megtaláld a Neked szóló könyvet.