A fenti címben szereplő szlogent olvashatjuk az öt szeretetnyelv hivatalos oldalán. Azt gondolom, hogy ez egy igen találó mondat, ami röviden összefoglalja Gary Chapman teljes munkásságát és mondanivalójának alapját.

Gary Chapman megkerülhetetlen XXI. századi író, párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó. Az általa kigondolt és hirdetett szeretetnyelvek olyan praktikus és a gyakorlatban könnyen alkalmazható módszerekkel látnak el Bennünket, aminek a segítségével valóban jobban és érezhetőbben tudjuk szeretni egymást. Tapasztalatból és meggyőződésből mondom, hogy az ilyen alapokra helyezett szeretet-kapcsolatok valóban jobban működnek.

Az öt szeretetnyelvről

Gary Chapman elmélete szerint van öt szeretetnyelv, amik segítségével kifejezhetjük szeretetünk. Ezek olyan nyelvek, amiket a másik fél dekódolni tud és számára jelentőséggel bírnak.

A szakértő szerint azért nem mindegy, hogy melyik nyelvet használjuk egy konkrét szeretet-kapcsolatban, mert a másik embernek általában van egy elsődleges szeretetnyelve, amin keresztül tényleg érzi és megéli, hogy szeretik őt. Sajnos előfordulhat, hogy mi egy olyan nyelvet használunk egy kapcsolatban, ami szerintünk működik és közvetíti a másik számára a szeretetünket, viszont a másik mégis bizonytalan és szeretethiányt él meg.

Gary Chapman arra hív Bennünket, hogy ismerjük fel a másik fél szeretetnyelvét és igyekezzünk ezen a nyelven kimutatni felé a szeretetünket. Így biztosabbak lehetünk abban, hogy célt ér a szeretetünk és a kapcsolatunk is megerősödhet.

A szeretet kifejezésének és befogadásának öt alapvető módja:

  • elismerő szavak
  • minőségi idő
  • ajándékozás
  • szívességek
  • testi érintés

Azt gondolom, hogy eléggé beszédesek ezek a kifejezések, de azért röviden összefoglalom, hogy pontosan mit is kell érteni az egyes szeretetnyelveken.

Elismerő szavak

A dicsérő és bátorító szavak mindannyiunk számára jól esnek, viszont vannak olyan emberek, akik számára ez a legfontosabb. Ha másik embertől azt hallja egy ilyen személy, hogy elismeri őt, a személyiségét, az eredményeit és a munkáját, az mindennél többet jelent számára és ez által érzi, hogy elfogadják és szeretik.

Minőségi idő

A minőségi idő azt jelenti, hogy teljes jelenünkkel, figyelmünkkel és érdeklődésünkkel fordulunk a másik felé. Vannak olyan emberek, akik ebből érzik a legjobban, hogy fontosak a másik számára és szeretik őket.

Ajándékozás

Szerintem mindenki szeret ajándékot kapni. Bizonyos emberek számára viszont ez többet jelent bármi másnál. Az ilyen személyek ezen keresztül érzik, hogy szeretve vannak. Számukra az ajándék arról árulkodik, hogy a másik ember rájuk gondolt. Itt nem az anyagi javak gyűjtéséről van szól. Az ajándéknak nem kell feltétlenül drágának lennie.

Szívességek

Mindannyiunknak sok feladata van egy nap és a teendők listája sokszor végtelen hosszúnak tűnik. A szívességek szeretetnyelvét beszélő emberek, akkor érzik, hogy szereti őket a másik ember, hogy ha a másik a tettein keresztül mutatja ezt ki nekik. Például lenyírja a füvet, lemossa az autó, leviszi a szemetet, megfürdeti a gyerekeket stb. Persze itt nem olyan dolgokról van szó, amit amúgy is a másik ember feladata lenne vagy neki fontos. Sokkal inkább arról, hogy a másiknak örömet okozzunk, segítsük őt, terheket vegyünk le a válláról.

Testi érintés

Ez a szeretetnyelvet szerintem nem kell sokat magyarázni. Vannak olyan emberek, akik számára egy puszi, egy simagotás, egy ölelés többet jelen, mint bármilyen verbális vagy tárgyi dolog. Ezek a személyek a testi érintésből érzékelik legjobban azt, hogy a másik ember szereti őket. Számukra az ilyen kedves gesztusok rendszeres „alkalmazása” mutatja ki a szeretetet.

Gary Chapman szerint fontos, hogy felismerjük a másik ember elsődleges szeretetnyelvét. Fontos megérteni, hogy egy ember egyszerre több nyelvet is beszélhet, viszont általában van köztük egy kiemelkedő. Ezt kellene kiderítünk és megtalálnunk ahhoz, hogy úgy tudjuk szeretni a másik embert, ahogy az neki tényleg jó, felismerhető és érezhető.

A szakértő ehhez készített számunkra teszteket, amiket a különböző szeretet-kapcsolatok esetében használhatunk. Ezeket a teszteket magyar nyelven itt érhetitek el, bővebben olvashattok a szerző által magyarul publikált könyvekről, előadásokról és beszámolókról.

Némethné Áts Enikő
Az Anyacipő oldalon abban szeretnék segíteni, hogy megtaláld a Neked szóló könyvet.