Ne tedd tönkre a paradicsomokat

„Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne menjen le a ti haragotokkal.”

Efézus 4:26

Nálatok is megtörténik, ugye? Nyugodt hangnemben megkéred a gyermekeidet, hogy szálljanak be az autóba. Nem szállnak. Felszaladnak a szobájukba, mert valamit ott felejtettek. Tötyögnek-lötyögnek. Szólsz még egyszer: „Kérlek, üljetek be az autóba!” Megint nem engedelmeskednek. Már végre elindultak az autó irányába, de csak szépen komótosan. Ezernyi dolog vonja el a figyelmüket közben. Még egyszer megkéred őket, de most büntetést is kilátásba helyezel. Úgy tesznek, mintha engedelmeskednének. Elkéstek a munkából, gyülekezetből, iskolából; végül csak kiabálás lesz belőle: „AZONNAL ÜLJETEK BE!”

Ez egy természetes folyamat. Ha egyből szót fogadnának, nem kellene kiabálnod. És mégis… a kiabálás végül nem azt a hosszú távú eredményt hozza a gyerekek életében, amire anyaként vágyunk.

Lisa Whelchel írja a Kreatív nevelés (Creative Correction) c. könyvében: „Ha azt akarjuk elérni, hogy a gyermekeink együttműködjenek, a kiabálás nagyjából olyan hatékony, mint dudával irányítani egy autót. Mikor végre felfogtam, hogy a harag nem működik, meg tudtam azt zabolázni. Talán ehhez tudnám hasonlítani: Nem kiabálunk a paradicsompalántára, hogy teremjen. Mindössze, annyit tehetünk, hogy egy karóval segítjük, hogy a helyes irányba nőjön, leszedjük az elhalt leveleket, tápoldatozzuk, öntözzük, és ügyelünk, hogy sok napfényt kapjon. Végül pedig Isten fogja megadni, hogy termést hozzon – nem a mi idegeskedésünk.”

A gyermekeinknek különleges képessége van rá, hogy a kihozzanak a sodrunkból, de ha haragunkban kiabálunk velünk, az sem az ő, sem a mi életünkben nem fog jó gyümölcsöket teremni.

Feladat: Készíts bírság üveget. Egyezzetek meg közösen, hogy nálatok senki sem fog haragosan kiabálni. Ha valaki mégis megteszi, szeretettel figyelmeztessétek rá, és dobjon be egy pénzérmét az üvegbe.

Imádság: Drága Jézus, köszönöm, hogy példát mutattál, hogyan kell önuralmat gyakorolni akkor is, ha feldühítenek. Segíts meglátnom, hogy milyen negatív következménye van a bűnömnek, amikor dühös vagyok. Adj nekem nagyobb önuralmat és bölcsességet, amikor a gyermekeim feldühítenek, hogy ne kiabáljak velük.

Forrás: https://www.reviveourhearts.com/articles/30-day-mom-makeover/
Fordította: Pásztor Eszter