Igevers

„Ezért úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek bánjanak! Ez a lényege a Mózes Törvényének és a próféták tanításának.”

Máté 7:12

Tipp

Nekünk édesanyáknak is lehet rossz napunk, de fontos, hogy ezt a gyerekek is tudják. Lerajzolhatsz egy szomorú pofit (ha kisebbek a gyerekek), vagy kiírhatod, hogy „Vigyázat, ma anya morcos!” és kiteheted a ház egy jól látható pontjára, amikor pedig úgy érzed, ma nem a te napod csak mutass rá és magyarázd el nekik, hogy ma lehet nem leszel velük olyan türelmes, vagy nem fogsz annyit mosolyogni, de azt is tedd hozzá, hogy igyekezni fogsz, hogy újra mosolygós légy.

Ima

Uram, bocsáss meg amikor úgy kelek fel, hogy már eleve rossz kedvem van és nem kérem a Te a segítségedet, hogy újra békességem legyen, hanem kivetítem a hangulatomat az egész családomra. Sokszor olyan dolgokat várok el a gyerekeimtől, amelyek még nekem se mennek, add, hogy észre vegyem a rossz szokásaimat és először én tudjak tőlük megszabadulni! Istenem, úgy szeretném, ha harmonikusabb lenne a családi életünk, segíts kérlek ebben nekem! Jézus nevében. Ámen.

Alkalmazás

Az, hogy úgy viselkedjünk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velük is viselkedjenek az aranyszabály minden emberi kapcsolatra és érvényes családon belül is. Szerintem ezt a legnehezebb betartani, igaz? Sokszor lehet neked rossz kedved, de az is lehet, hogy látod, hogy ma a gyermekednek nem volt jó napja… Fontos, hogy beszéljetek erről! Elmondhatod neki azt, ami miatt aggódsz, vagy ha valakivel összetűzésbe kerültél, de azt is kérheted tőle, hogy mesélje el neked, ma miért morcosabb mint máskor. Lényeges, hogy tudják mi történik körülöttük és velük, mert a kiszámíthatóság biztonságot nyújt számukra. A gyerekek sokkal inkább a példakövetésből tanulnak, mint szavak útján – ezért is a példamutatás a nevelés alapja.