Dühös édesanya

„Mint a lerombolt város, amelynek nincsen fala, olyan a férfi önuralom nélkül.”

Példabeszédek 25:28 (SZIT)

Mielőtt gyermekem lett, elég nyugodt természetű voltam. De valahogy az anyaság néha a legrosszabbat hozza ki az emberből. Néha kiabálni akarok. Néha dühösen ki akarok vágtatni a szobából. Néha jól megmondanám nekik a magamét. De aztán eszembe jut, hogy a gyerekeim csak 2 és 4 évesek. Én vagyok a felnőtt, és amit látnak, azt a viselkedést eltanulják tőlem. Nem számít, hogyan viselkednek, a Biblia nem engedi meg nekem, hogy bűnt kövessek el, akár ideges, kimerült, vagy dühös vagyok.

Csak azért, mert gyermekeink vannak, nem bújhatunk ki az önuralom gyakorlása alól. Ezt már a terhesség alatt is megtanuljuk: ha csak egy kicsivel több kalóriát viszek be, mint terhesség előtt, akkor lesz egy egészséges babám, és könnyebb lesz szülés után is visszanyerni a régi formám. De ha nem gyakorlok önuralmat, és a férjemet éjnek évadján is elküldöm jégkrémért, akkor még a gyerek hároméves szülinapját is a futópadon töltöm.

Az önuralmunk hiánya bizonytalanságot vált ki a gyermekinkben. Ha nem látják előre, hogy anya hogyan fog viselkedni, akkor a biztonságérzetük elvész. Ha nem tudunk nekik példát mutatni az önuralomban, akkor ők maguk sem fogják tudni azt elsajátítani. A napi körülményeid és nehézségeid ellenére Isten önuralmat vár tőled. Ha ez lehetetlennek tűnik, van egy jó hírem:

„A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” Galata 5:22-23

Az önuralom (mint sok más tulajdonság, amire édesanyaként szükségünk van) Isten bennünk való munkájának a gyümölcse. Nem nekünk kell összekuporgatnunk vagy kicsikarnunk magunkból; ez egy olyan gyümölcs, amit Isten munkálkodása terem az életünkben, ha kérjük tőle.

Feladat: Egy kis önismeret! Keress egy olyan területet, amely anyaként próbára teszi az önuralmad. Lehet, hogy ez a stressz oldása evéssel, vagy az, hogy nem vagy következetes a nevelésben. Kérd meg az Urat, hogy életednek ezen a területén segítsen neked megteremni az önmegtartóztatás gyümölcsét.

Imádság: Drága Atyám, köszönöm, hogy segítesz, hogy gyümölcsöket teremjen az életem. Segíts édesanyaként is önuralmat gyakorolnom. Segíts ráébrednem, hogy az önmegtartóztatásom hiánya mennyire lerombolja a védelmet és biztonságot a családi életünkben.

Forrás: https://www.reviveourhearts.com/articles/30-day-mom-makeover/
Fordította: Pásztor Eszter