Ha nem válik be semmi, szórj lisztet

„Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.”

János 16:33

A mai napom szörnyű volt. Minden, ami balul sülhetett el balul is sült el. A nagyobbik gyerek folyton hisztizett, a kisebbiknek is folyamatosan szüksége volt rám, az ebéd odaégett, és a ház is úgy nézett ki, mint ahová bedobtak egy játékokkal teli bombát. Egy idő után a sok kis dolog kezdett összeadódni, és éreztem, hogy kezdek ideges lenni. Nagyon ideges. Kedvem lett volna kiabálni mindenkivel, vagy összekuporodni a kanapén és sajnálni magam. Vagy elhitetni magammal, hogy Isten mindezt látja, de nem érdekli, cserben hagy. De végül nem ezeket tettem. Helyette lisztet szórtam.

Hadd magyarázzam meg. Amikor idegesek vagyunk, hajlamosak vagyunk negatív módon reagálni a történésekre. Beolvasunk a férjünknek vagy a gyerekeinknek. Vigaszként az ételhez vagy az internethez fordulunk, vagy elmegyünk venni valamit. Gyógyszerekhez vagy az alkoholhoz nyúlunk, hogy jobb kedvünk legyen a jelenlegi pocsék helyett. Teret engedhetünk a haragunknak, vagy kétségbeeshetünk. Vagy belekapaszkodhatunk Isten igazságába.

Amikor nagyon stresszessé vált a napom, elkezdtem elhinni az ellenség hazugságait. A problémáim leküzdhetetlennek tűntek. A stressz kezelhetetlennek. Úgy éreztem a családom az ellenségem. De ahelyett, hogy kirohantam volna vagy elvesztettem volna a kontrollt, találtam egy jobb megoldást. Fogtam egy bontott zacskó lisztet, kisétáltam vele, és magammal hívtam a férjem és a fiam is. Elkezdtük egymást liszttel dobálni, és hamarosan mind annyira nevettünk, hogy az idegességem teljesen szertefoszlott.

Egy órán keresztül takarítottunk össze magunk után, de mikor kész lettünk, Isten emlékeztetett rá, hogy az Igazságot megélni választás kérdése. A stressz az élet része. Lesznek rossz napjaink. A kudarc és a kétségbeesés mindig leselkedni fog ránk. Választhatjuk azt, hogy bántjuk saját magunkat és megbántjuk a családunkat, vagy megtalálhatjuk a módját annak, hogy abba a reménységbe kapaszkodjunk, amit Isten felajánl az Igéjében.

Nem kell neked is liszttel dobálóznod, hogy levezesd a feszültséged. Menj el sétálni, hívj fel egy barátot, szedj virágot, horgolj, rajzolj, énekelj… A lehetőségek listája végtelen. A lényeg, hogy egy kis időre kivonulj a helyzetedből, hogy új látószögből tekinthess rá.
Te milyen módon vezeted le a stresszt?

Feladat: Készíts egy stressz levezető üveget. Kis papír cetlikre írj fel dolgokat, amik segítenek legyőzni az idegességed: írj fel néhány igeverset, ami megnyugtat, rövid imádságokat, amik csökkentik a feszültséged és néhány feladatot, ami segít elterelni a figyelmedet a problémákról. Például fújj buborékot, menj el sétálni, hallgass dicsőítő dalokat vagy készítsd el a kedvenc recepted.
Legközelebb, ha úgy érzed, nem bírod tovább elviselni a stresszt, húzz egy papírt az üvegből, és válaszd azt, hogy kegyelmesen, kedvesen és nyugalommal reagálsz.

Imádság: Drága Jézus, te megmondtad előre, hogy megpróbáltatások várnak rám, mégis meglepődöm, mikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan elterveztem. Segíts nekem, hogy azt a békességet válasszam, amit nekem ígértél, ahelyett, hogy olyan módon reagálok, amely nem hoz neked dicsőséget.

Forrás: https://www.reviveourhearts.com/articles/30-day-mom-makeover/
Fordította: Pásztor Eszter