Tevékenység és rendetlenség

„Mikor nincsenek ökrök: tiszta a jászol; a gabonának bősége pedig az ökörnek erejétől van.”

Példabeszédek 14:4

Ez az igeszakasz egy kincs: megmutatja nekünk, mennyi örömmel jár a rendetlenség. Két képet hasonlít össze az írója. Az első egy istálló ökör nélkül. Az igaz, hogy ez egy tiszta istálló. Egy tiszta, szép istállónak is van ám élvezeti értéke, főleg ha figyelembe vesszük, mennyi és milyen fajta kosszal jár egy ökör. De az istálló nem azért épült, hogy tiszta legyen, hanem hogy használják!

A második kép az ökörről szól. De mi haszna van egy ökörnek? A fenti igeszakasz szerint a bőséges termés. Az eredményesség. A hasznosság. A gyümölcstermés! De mit nyer még a gazda azzal, ha ökröt is tart, és az épp nem dolgozik a földeken? Egy koszos istállót!

Két választás van – kevés termés és tiszta istálló, vagy bőséges termés és az állattartással járó szemét.

A gyermekvállalás és -nevelés összekuszálja az életünket. Felborítja az életritmusunkat, a napirendünket. Összekoszolja a padlónkat. Rendetlen lesz tőle a házunk. De ezért a káoszért cserébe ott vannak a gyermekeink. Amikor tudatosan elfogadjuk ezt a cserét – az anyasággal járó káoszt a tiszta otthon helyett, melyet nem dúlnak fel gyermekek, mert nincsenek -, akkor megkapjuk cserébe azt az ígéretet, hogy Isten országáért munkálkodhatunk.

Feladat: Hadd legyen ma rendetlenség! Nem azt szeretném, ha megőrülnétek a káoszban, de ma ne szedjetek össze semmit, ne pakoljatok el magatok után. Szeretném, ha meglátnád, hogy a rend vagy annak hiánya közel sem olyan fontos, mint hasznosnak lenni és a jó munkát elvégezni.
Délután vagy este hívd össze a családot, hogy mindenki besegítsem a rendrakásba és takarításba. Legyen a gyermeknevelésed része, hogy megtanítod a gyermekeidet összepakolni és takarítani, így megtanulnak együtt dolgozni és rendet tartani.

Imádság: Uram, köszönöm, hogy használod a rendezetlen, rendetlen életem. Kérlek segíts, hogy többre becsüljem, hogy a Te ügyedért munkálkodjak anyaként, mint a tiszta házat.

Forrás: https://www.reviveourhearts.com/articles/30-day-mom-makeover/
Fordította: Pásztor Eszter