Szolgálni, amikor alkalmatlan

„Amikor Jézus kiszállt, és meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket, és meggyógyította betegeiket.”

Máté 14:14

A Máté 15:29-ben azt olvassuk, hogy Jézus pihenni próbált egy hegyoldalban. Még alig ült le, amikor „nagy sokaság ment hozzá”, hogy meggyógyítsa őket. Hogyan reagált? Meggyógyította őket.

Amikor meghozták neki az üzenetet, hogy Keresztelő Jánost megölték, szeretett volna egyedül gyászolni. De nagyon sokan követték, és a figyelmét akarták. A Szentírás azt mondja, hogy ahelyett, hogy elvonult volna, megsajnálta a tömeget és meggyógyította őket. (Máté 14:13-14)

Azon a napon, amikor elárulták őt, nem keresett menedéket. Nem futott el. A tanítványaival töltötte az estét. Sőt, még arra is volt ideje, hogy úgy szolgáljon nekik, hogy megmossa a lábukat. (János 13:17)

Ha jobban megnézzük, egy érdekes dolgot figyelhetünk meg. Tudjuk, hogy Jézus a földi életét szolgálattal töltötte. De megfigyelted, milyen gyakran szolgált másokat, amikor neki alkalmatlan volt?

Másoknak szolgált, amikor fáradt volt. Másoknak szolgált, amikor szívesebben maradt volna egyedül. Amikor szomorú volt. Amikor már napok óta csak szolgált és szolgált. Amikor a saját életében borzalmas fordulatot vettek a dolgok. Még akkor is másokat szolgált, amikor tudta, hogy hamarosan meg kell halnia.

Engem mélyen megindított ez az igazság. Nem okoz gondot másokat szolgálnom, amikor éppen nekem is alkalmas. Szeretek segíteni, ha éppen hasonló dolgom van, vagy befér a napi teendőim közé. De nagyon sokszor érzem úgy, hogy csak kellemetlenséggel járna a szolgálat. Különösen igaz ez, ha a családomról van szó. Ha fáradt vagyok. Ha stresszes vagyok. Fontosabb dolgom is van annál, hogy kiszolgáljam őket. Ilyenkor úgy érzem, megérdemlem, hogy a saját szükségleteimet helyezzem másoké elé. De Jézus nem így élt. Nem így szolgált. És nem is ezt várja el; sem tőlem, sem tőled.

Az igazság az, hogy a szolgálat áldozattal jár. Ha csak akkor szolgálunk, amikor számunkra is alkalmas, akkor pont a lényeget felejtjük el.

Mi akadályoz meg abban, hogy úgy szolgálj, mint Jézus? Megengeded neki, hogy az alkalmatlan időben is használjon?

Feladat: Szolgáld ma a szokásos tennivalókon túl is a családodat. Készítsd el a kedvenc ételüket, játszd velük a kedven játékukat, kedveskedj különleges módon minden családtagodnak. Ezt nyilvánvalóan nem fogod tudni megtenni minden nap, de emeld ma a lécet magasra ahhoz, ahogyan a családodat fogod szolgálni a jövőben.

Imádság: Drága Jézus, köszönöm, hogy megmutattad, hogyan kell alkalmatlan időben is szolgálni. Segíts, hogy többre becsüljem az embereket a kényelemnél. Adj nekem lehetőséget, hogy a Te nevedben tudjam ma szolgálni a családomat.

Forrás: https://www.reviveourhearts.com/articles/30-day-mom-makeover/
Fordította: Pásztor Eszter