Nagy evangélium az anyaság kis feladatához

„De én mindezekkel nem gondolok, sőt még az életem sem drága, csakhogy elvégezhessem futásomat és azt a szolgálatot, amelyet az Úr Jézustól azért kaptam, hogy bizonyságot tegyek az Isten kegyelmének evangéliumáról.”

ApCsel 20:24

Mintha az anyaság ezernyi apró dologból állna össze. Ringatjuk a pici babáinkat. Összehajtogatjuk az aprócska ruhákat. Eltűnnek az autóban a kis cipőcskéik, az icipici zoknijaik pedig a mosógépben. Minden megtett lépésnek és aprócska sikernek örülünk. Néha nem látunk túl az 5 percnyi szundizáson, harminc másodperces zuhanyzáson vagy két perces sarokba állításon. Mindegyik beszűkítheti a látókörünket, pedig a valóság egy nagy, vagyis, sokkal nagyobb kép.

A gyermekáldozat témája Jézus kereszthalálában is folytatódik. Óriási üzenetet hordoz az, hogy Isten, az Atya hagyta Jézust, a Fiút meghalni a kereszten. Igazából nincs ennél nagyobb üzenet. Az üzenet, miszerint Jézus otthagyta a mennyet, lejött a földre, meghalt a kereszten a bűneinkért, és helyet készít nekünk a mennyben, hogy vele tölthessük az örökkévalóságot, hatalmas. Fontos. Összetett. Súlyos. Az evangélium üzenete nagyon, rettentően hatalmas!

Az evangélium nagy üzenete vajon mit tud nekünk tanítani az anyaság jelentéktelennek tűnő feladatáról? Tanulhatunk valamit Jézus nagy üzenetéből, amit megélhetünk a mi kis mindennapi életünkben, amit a gyerekeinkkel töltünk?

Az Újszövetség ezekkel a szavakkal kezdődik: „Jézus Krisztusnak, a Dávid fiának, az Ábrahám fiának nemzetségkönyve” (Máté 1:1). Az evangélium születés bejelentések hosszú listájával kezdődik. Tizenhét versen át az író Jézus nemzetségtáblázatát írja le negyvenkét generáción keresztül. A lista olyan édesanyákat is tartalmaz, mint Ráháb, Rút vagy Betsabé. Aztán hirtelen meglátjuk őt. Az újdonsült édesanyát.

Igaz, hogy Jézusnak lenyűgöző születése volt. A születését ragyogó angyalok kórusa harangozta be (Lk 2:8-20), valamint egy mozgó csillag, amely távoli országból vezetett bölcseket a gyermekhez (Mt 2:1-12). De a történelmi események közepette Máriának eléggé hétköznapi feladat jutott.

Mivel általában pont az anyaság hétköznapisága miatt kérdőjelezzük meg annak jelentőségét, érdemes elgondolkodnunk rajta, hogy vajon a hétköznapi, vagy a különleges dolgoknak volt nagyobb hatása Jézus történetére? A pásztorok egyszer látták csupán Jézust, majd visszamentek a nyájukat legeltetni. A bölcsek otthagyták ajándékaikat a gyermek előtt, majd hazamentek. És Mária? Mária jelen van Jézus életének minden mozzanatában. A fogantatásától a kereszthalálán át a feltámadásáig végig érződik a szerepe Istennek abban a tervében, hogy a Fia életén és halálán keresztül megváltson bennünket.

Kedves Édesanya, Isten téged is megbízott, hogy különleges tervét végigvigye az anyaság hétköznapinak tűnő feladatán keresztül. Lehet, hogy néha úgy érzed, a szereped nem sokat számít, de ne felejtsd el, hogy a te életed, épp úgy, mint Máriáé, egyedileg arra lett tervezve, hogy nagy szerepet játsszon a gyermekeid életében és Isten Királyságában is.

Milyen apró anyai feladatod merít ma ki téged? Milyen kérdést tennél fel Máriának az anyaságról, ha megtehetnéd? Milyen nagy jövőképet adott neked Isten a családoddal kapcsolatban az apró feladataid közepette?

Feladat: Mérj másképpen. Szoktad a gyerekeid magasságát jelölni az ajtófélfán? Ahogy az idő telik, Isten arra is felhasználja őket, hogy egyre inkább olyanná válj, mint Ő, és növekedj abban, hogy a gyermekeidet úgy neveld, hogy Őt szerető és ismerő emberekké váljanak.
Kezdj egy másik mércét is a másik mellett, és ezentúl jelöld be azt is, Isten hogyan munkálkodik az életetekben. A gyermekeid elfogadták Jézust, mint Megváltót? Jelöld be. Több gyümölcsöt terem az életed? Jelöld be. Kiszélesítette a látókörödet a családi szolgálattal kapcsolatban? Ezt is jelöld.

Imádság: Drága Jézus, segíts, hogy mindig eszembe jusson a jó hír, az áldozat, amit a kereszten hoztál. Amikor túlságosan a kis dolgokra koncentrálok, kérlek, emlékeztess rá, hogy a Te tervedben hogyan illeszkednek a kis darabok a nagyobb képbe.

Forrás: https://www.reviveourhearts.com/articles/30-day-mom-makeover/
Fordította: Pásztor Eszter