Bizalom az édesapjukban

Izsák feláldozásának története az 1Mózes 22-ből végül „happy end”-del zárult mindenki számára – kivéve Sárát. Képzeld csak el, milyen érzelmek törhettek fel benne, mikor elmesélték neki mi történt meg majdnem szeretett fiával Mórijjá hegyén? (Ráadásul a saját férje által!) Biztos vagyok benne, hogy a rettegés, a harag, az idegesség és a megkönnyebbülés érzése is rátört.

Kétlem, hogy Ábrahám beavatta volna Sárát az Izsákkal való útjuk részleteibe. Lehet, hogy tévedek, de szerintem valami olyasmit mondhatott, hogy „Elmegyünk kirándulni”. És elindultak. Három nap fel a hegyre, majd valószínűleg még három nap lefelé… Sára pedig aggódva várta őket otthon.

Ábrahám végig jó szülő volt. Ami még fontosabb: szülőként is engedelmes volt Istennek. A Szentírás nem utal rá, hogy Isten Sárának is felfedte volna a parancsot, amit Ábrahámnak adott Izsák feláldozásával kapcsolatban. Amíg Ábrahám Istenben bízott, Sárának a férjében kellett megbíznia.

Van ebben a történetben egy rész, amit nehéz a mindennapi életben is alkalmaznunk. Nekem legalábbis az. Annak a szabadságnak, hogy nem láncolom magamhoz a gyermekem, az is a része, hogy engedem a férjemet, hogy ő is szülő legyen.

Igen, tudom, hogyan öltözteti fel őket, amikor ez az ő feladata. Igen, azt is tudom, hogy a legtöbb édesapa egy kicsit lazábban értelmezi a szabályokat. De ettől még tény, hogy a gyermeknevelés egyenletében az apa is épp olyan fontos, mint az anya. Ha visszautasítod, hogy teret engedj a férjednek döntéseket hozni a gyermekeitekkel kapcsolatban, azzal nem segíted, hogy magabiztos legyen az apai szerepében, és a gyermekeidnek sem segít, hogy tekintélyként nézzenek rá és tiszteljék.

Ez más személyekre is vonatkozik, akik a gyermeked életének a részei. Például a nagyszülői lét különleges ajándéka, hogy példát mutassanak a kegyelemben. Nem kell a „törvényt” olyan szigorúan betartatniuk, mint neked. Az, hogy olyan személyek is lehetnek a gyermekeid életében, akik feltétel nélküli szeretettel szerethetik őket anélkül, hogy a napi házimunkát vagy a tanulnivalót számon kellene kérniük rajtuk, hatalmas ajándék számukra. Hagyd, hogy a szüleid és a nagyszüleid a saját módjukon foglakozzanak a gyermekeiddel (persze a testi épségüket szem előtt tartva), és hadd egyenek tortát reggelire, ha ez belefér nektek.

Feladat: Mutasd ki a szereteted. Szerezz be néhány üres képeslapot a férjed és a szüleitek számára, ha lehetséges, és írd meg nekik pár sorban, hogy hálás vagy nekik bizonyos dolgokért, amikkel jó hatással vannak a gyerekekre.

Imádság: Uram, köszönöm azokat az embereket, akik szeretettel veszik körbe a gyermekeimet. Segíts, hogy meglássam bennük, hogyan segítenek a gyerekeknek a fejlődésükben. Segíts, hogy belássam, hogy el kell engednem őket, és másokban is úgy tudjak bízni a gyerekekkel kapcsolatban, ahogyan ők bíznak benned.

Forrás: https://www.reviveourhearts.com/articles/30-day-mom-makeover/
Fordította: Pásztor Eszter