Van valami különleges a túrós sütikben, igaz? Főleg, ha dióval vannak felturbózva! De mi van, ha azt mondom, hogy ez a muffin nem csak egy tökéletes kísérő a kávé/tea mellé, hanem egyben a ‘mit kezdjek már megint ezzel a kovászmaradékkal’ kérdésre is a legfinomabb válasz? Ígérem, ha kipróbálod nem fogsz csalódni!

Hozzávalók (kb. 12 muffinhoz):

A száraz hozzávalók:

  • 250g 550-es liszt
  • 100g darált dió
  • 100g cukor (lehet több is persze, de én igyekszem kevés cukrot használni)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál
  • 1 csomag reszelt citromhéj

A nedves hozzávalók:

  • 250g kovászmaradék (egyenesen a hűtőből)
  • 120ml tej (vagy író)
  • 80g olvasztott vaj vagy étolaj
  • 1 db nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat – én általában vanilíaaromát használok
  • 225g rögös, félzsírós túró

A recept elkészítése

  1. Előkészület: Melegítsd elő a sütőt 210°C-ra, és készíts elő egy 12-es muffin formát papírkapszlikkal, vagy szilikonkapszlikkal. (A magas hőfok segít, hogy szép púposak legyenek.)
  2. A száraz hozzávalók elkeverése: Egy nagy tálban habverővel/spatulával keverd össze az összes száraz hozzávalót (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só, dió stb.).
  3. A nedvesek hozzávalók elkeverése: Egy másik tálban keverd simára a nedves hozzávalókat (kovászmaradék, tej, olvasztott vaj/olaj, tojás, vaníliaaroma).
  4. Egyesítés: Öntsd a nedves keveréket a szárazra. Egy spatulával épp csak addig forgasd össze, amíg a lisztes részek eltűnnek. NE KEVERD TÚL! A titok a darabos, csomós tésztában rejlik.
  5. Extrák hozzáadása: Most forgasd bele óvatosan a rögös túrót!
  6. Sütés: Adagold a tésztát a kapszlikba (kb. ¾-ig). Süsd 5 percig 210°C-on, majd vedd vissza a hőt 180°C-ra, és süsd további 13-17 percig (tűpróbáig).

Tipp: Rejts egy-egy étcsokoládé darabot mindegyikbe, nagyon jó ízkombinációt kapsz, garantálom!

Nagyon szeretem a gyors, de mégis laktató muffinokat, úgy gondolom a túró és dió nagyon jó párosítás, a gyerekeinknek nagyon ízlett! Ez a süti az egyik legjobb dolog, ami egy kovászmaradékkal történhet.