Van valami különleges a túrós sütikben, igaz? Főleg, ha dióval vannak felturbózva! De mi van, ha azt mondom, hogy ez a muffin nem csak egy tökéletes kísérő a kávé/tea mellé, hanem egyben a ‘mit kezdjek már megint ezzel a kovászmaradékkal’ kérdésre is a legfinomabb válasz? Ígérem, ha kipróbálod nem fogsz csalódni!
Hozzávalók (kb. 12 muffinhoz):
A száraz hozzávalók:
- 250g
550-es liszt - 100g darált dió
- 100g cukor (lehet több is persze, de én igyekszem kevés cukrot használni)
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 1 csomag reszelt citromhéj
A nedves hozzávalók:
- 250g kovászmaradék (egyenesen a hűtőből)
- 120ml tej (vagy író)
- 80g olvasztott vaj vagy étolaj
- 1 db nagy tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat – én általában vanilíaaromát használok
- 225g rögös, félzsírós túró

A recept elkészítése
- Előkészület: Melegítsd elő a sütőt 210°C-ra, és készíts elő egy 12-es muffin formát papírkapszlikkal, vagy szilikonkapszlikkal. (A magas hőfok segít, hogy szép púposak legyenek.)
- A száraz hozzávalók elkeverése: Egy nagy tálban habverővel/spatulával keverd össze az összes száraz hozzávalót (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só, dió stb.).
- A nedvesek hozzávalók elkeverése: Egy másik tálban keverd simára a nedves hozzávalókat (kovászmaradék, tej, olvasztott vaj/olaj, tojás, vaníliaaroma).
- Egyesítés: Öntsd a nedves keveréket a szárazra. Egy spatulával épp csak addig forgasd össze, amíg a lisztes részek eltűnnek. NE KEVERD TÚL! A titok a darabos, csomós tésztában rejlik.
- Extrák hozzáadása: Most forgasd bele óvatosan a rögös túrót!
- Sütés: Adagold a tésztát a kapszlikba (kb. ¾-ig). Süsd 5 percig 210°C-on, majd vedd vissza a hőt 180°C-ra, és süsd további 13-17 percig (tűpróbáig).
Tipp: Rejts egy-egy étcsokoládé darabot mindegyikbe, nagyon jó ízkombinációt kapsz, garantálom!
Nagyon szeretem a gyors, de mégis laktató muffinokat, úgy gondolom a túró és dió nagyon jó párosítás, a gyerekeinknek nagyon ízlett! Ez a süti az egyik legjobb dolog, ami egy kovászmaradékkal történhet.




