Az egyik legnagyobb kisértés a gyermekeink életében a visszautasítottság, a meg nem értés, az értéktelenség érzése. Ez a hazugság, igazságként tünteti fel magát.” Engem senki sem szeret„; „..nem fogadnak el, még a szüleimnek sem kellek..” ; „nem vagyok értékes, nem tudok megfelelni annak amit elvárnak tőlem” ; „nem vagyok elég jó” ; „túl kövér vagyok, túl sovány, túl alacsony, túl magas, túlságosan ostoba vagy túlzottan agyafúrt vagyok” és még sorolhatnám vég nélkül a gyermekeinket időnként elöntő érzelem tömegeket. Ezek olyan rafinált hazugságok, melyek megmérgezik a gyermekeink szívét. Tizenéves korukra egyre megalapozottabbnak, egyre igazabbnak tűnnek előttük ezek a hazugságok, melyek terhét felnőtt korukig magukkal cipelik. Meggyőződésem, hogy nem lehet elég korán elkezdeni az imádkozást azért, hogy egy gyermek a szeretet és elfogadás megtapasztalásában nőjjön fel. Tapasztalja meg az elfogadást és a szeretetet elsősorban Isten, aztán a családja, a házastársa és a barátai részéről. Az imádkozást már csecsemőkortól el lehet kezdeni, és folytatható egészen az életünk végéig. A szeretet és elfogadás ellentéte a visszautasítás.
Melyikünk ül itt most közülünk aki egyszer sem érzett ilyesmit a szívében? vagy megalázatatást, rosszallást, csúfolást, kudarcot? Ez mindannyiunk életében előfordult már. A visszautasító személy lehet családtag, barát, tanár vagy egy vadidegen ember. Néhányan könnyedén túlteszik magukat az ilyen megtapasztaláson, mert az elfogadás sokkal mélyebben meggyökerezett a szívükben. Mások mély érzelmi sebeket hordoznak mely minden visszautasításkor – legyen komoly, vagy felszínes – nagyban sérülnek. Isten szeretete képes az egész bensőnket megváltoztatni. Ha átéljük és elfogadjuk, hogy Isten szeret és elfogad bennünket, ez megváltoztatja a személyiségünket! Isten kijelenti velünk kapcsolatban:

Kiválasztottalak, nem vetlek meg

(Ézsaiás 41,9)

Örök szeretettel szerettelek.”

(Jeremiás 31,3)


Imádkoznunk kell azért, hogy gyermekeinkben meggyökerezzenek az igazságok, mert ez olyan szilárd alap, melyből kibontakozik jellemükben a szeretet és az elfogadás. Gyakran a szülői szeretet olyan eszköz, melyen keresztül a gyermekek képesek megnyílni Isten szeretete számára. Így juthatnak el már egészen fiatalon Isten szeretetének a megismerésére és megértésére, átélésére. Kérnünk kell Isten, hogy tanítson meg arra, hogyan mutassuk ki a szeretetünket gyermekeink iránt, számukra a legérthetőbb módon. Kérd Istent, hogy adjon ötletet,hogyan mutasd meg a szeretetedet a gyermekednek. Ne terheljen a bűntudat múltbeli kudarcaid miatt! Ne hallgass a Gonosz módszereire miszerint: „Te egy borzasztó szülő vagy„. Ha bűntudat vagy a kudarc gyötör ezen a területen, akkor valld meg Istennek ezeket a gondolatokat és imádkozz! Tedd Isten kezeibe a kisértő gondolatokat, aztán állj fel és jelentsd ki: „Isten szereti a gyermekeimet.Más emberek is szeretik a gyermekeimet!” „Ha a gyermekem úgy érzi, hogy nem szeretik, ez az ellenség hazugsága” „Megtagadom, hogy a sátán hazugságai alapján éljünk!NE ADD FEL! Az imádság mellett a gyermekeinken szükségük van arra is, hogy szavainkkal simogassuk őket. Egy ölelés, egy váratlan fagyizás, egy kedves mondat: „Szeretlek, és úgy gondolom,hogy nagyszerű gyermek vagy!
Ha úgy érzed nehezedre esik mindezt megtenni, kérd Istent és Ő a segítségedre siet!

URam, imádkozom gyermekemért-imért…………………………………(a gyermek -ek nevei), hogy élje át a szeretet és elfogadás érzését! Járd át a szívét a te szereteteddel most, és segíts megértenie, milyen tökéletes és hatalmas a te szereteted! Te annyira szeretettél minket, hogy egyszülött fiadat adtad értünk (János 3:16). Szabadítsd meg őt az ellenség minden hazugságától, mellyel kételyt plántált az életébe. Az ÚR Jézus mondta: „Ahogyan engem szeretett az Atya,úgy szeretlek én is titeket,maradjatok meg az én szeretetemben.” (János 15.9-10) URam segíts gyermekeimnek-mnek (a gyermek neve), hogy megmaradjon a te szeretetedben! Tedd szeretetedet kézzel foghatóvá számára a mai napon, és segítsd a szeretet elfogadásában! Könyörgök azért is, hogy gyermekemet tudjam szeretni, a te feltétel nélküli szereteteddel, ahogyan te is szeretsz engem. Segíts megmutatnom neki a szeretetemet úgy, hogy a gyermekem megértse. Taníts meg arra, hogyan mutassam meg neki a Te szeretetedet. Imádkozom családom minden tagjáért, hogy szeressék és elfogadják őt! Hadd találjon kedvességet ez a gyermek mások előtt is! Növeld benne azt a képességet is, hogy szeretetét mások iránt könnyedén ki tudja fejezni! Kérlek hadd értse meg egyre tökéletesebben szereteted mélységét, és hadd fogadja azt be! Tedd őt csatornává melyen keresztül másokhoz is lejut a Te szereteted! Kérlek add, hogy minden egyes nap növekedhessen abban a tudatban, hogy szeretik és elfogadják őt! Az ÚR Jézus nevében kérlek Atyám! Ámen.

– Kinga –
(Tanulmány: Stormie Omartian könyve nyomán. A Kiadó engedélyével)

Photo by Diana Simumpande on Unsplash