Mióta megtanultam sütni a muffin szinte hetente terítékre került, mert mindig volt egy új íz amit ki kellett próbálni. Szerintem ez az egyik legjobb felhasználási módja a kovászmaradéknak! A muffinokhoz a maradék kovász egy fantasztikus, enyhén savanykás ízt és extra szaftosságot ad. Mivel a kelesztést a sütőpor/szódabikarbóna végzi, ezek „gyors” receptek, amiket bármikor elkészíthetsz.

Hozzávalók (kb. 12 muffinhoz):

A száraz hozzávalók:

  • 200g 550-es liszt
  • 50g zabpehely (apró szemű a legjobb)
  • 100g cukor (lehet több is persze, de én igyekszem kevés cukrot használni)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál

A nedves hozzávalók:

  • 240g kovászmaradék (egyenesen a hűtőből)
  • 120ml tej (vagy író)
  • 80g olvasztott vaj vagy étolaj
  • 1 db nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat – én általában vanilíaaromát használok
  • ———————————————————————–
  • 1 nagy, savanykás alma, meghámozva és apró kockákra vágva, egy részét le is reszelheted

A recept elkészítése

  1. Előkészület: Melegítsd elő a sütőt 210°C-ra, és készíts elő egy 12-es muffin formát papírkapszlikkal, vagy szilikonkapszlikkal. (A magas hőfok segít, hogy szép púposak legyenek.)
  2. A száraz hozzávalók elkeverése: Egy nagy tálban habverővel/spatulával keverd össze az összes száraz hozzávalót (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só, fahéj, zabpehely).
  3. A nedvesek hozzávalók elkeverése: Egy másik tálban keverd simára a nedves hozzávalókat (kovászmaradék, tej, olvasztott vaj/olaj, tojás, vaníliaaroma).
  4. Egyesítés: Öntsd a nedves keveréket a szárazra. Egy spatulával épp csak addig forgasd össze, amíg a lisztes részek eltűnnek. NE KEVERD TÚL! A titok a darabos, csomós tésztában rejlik.
  5. Extrák hozzáadása: Most forgasd bele óvatosan az almadarabokat!
  6. Sütés: Adagold a tésztát a kapszlikba (kb. ¾-ig). Süsd 5 percig 210°C-on, majd vedd vissza a hőt 180°C-ra, és süsd további 13-17 percig (tűpróbáig).

Egy igazi őszi-téli, laktató muffin, mi az állatkertben majszoltuk el, amikor megpihentünk.