Mióta megtanultam sütni a muffin szinte hetente terítékre került, mert mindig volt egy új íz amit ki kellett próbálni. Szerintem ez az egyik legjobb felhasználási módja a kovászmaradéknak! A muffinokhoz a maradék kovász egy fantasztikus, enyhén savanykás ízt és extra szaftosságot ad. Mivel a kelesztést a sütőpor/szódabikarbóna végzi, ezek „gyors” receptek, amiket bármikor elkészíthetsz.
Hozzávalók (kb. 12 muffinhoz):
A száraz hozzávalók:
- 200g
550-es liszt - 50g zabpehely (apró szemű a legjobb)
- 100g cukor (lehet több is persze, de én igyekszem kevés cukrot használni)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
A nedves hozzávalók:
- 240g kovászmaradék (egyenesen a hűtőből)
- 120ml tej (vagy író)
- 80g olvasztott vaj vagy étolaj
- 1 db nagy tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat – én általában vanilíaaromát használok
- ———————————————————————–
- 1 nagy, savanykás alma, meghámozva és apró kockákra vágva, egy részét le is reszelheted

A recept elkészítése
- Előkészület: Melegítsd elő a sütőt 210°C-ra, és készíts elő egy 12-es muffin formát papírkapszlikkal, vagy szilikonkapszlikkal. (A magas hőfok segít, hogy szép púposak legyenek.)
- A száraz hozzávalók elkeverése: Egy nagy tálban habverővel/spatulával keverd össze az összes száraz hozzávalót (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só, fahéj, zabpehely).
- A nedvesek hozzávalók elkeverése: Egy másik tálban keverd simára a nedves hozzávalókat (kovászmaradék, tej, olvasztott vaj/olaj, tojás, vaníliaaroma).
- Egyesítés: Öntsd a nedves keveréket a szárazra. Egy spatulával épp csak addig forgasd össze, amíg a lisztes részek eltűnnek. NE KEVERD TÚL! A titok a darabos, csomós tésztában rejlik.
- Extrák hozzáadása: Most forgasd bele óvatosan az almadarabokat!
- Sütés: Adagold a tésztát a kapszlikba (kb. ¾-ig). Süsd 5 percig 210°C-on, majd vedd vissza a hőt 180°C-ra, és süsd további 13-17 percig (tűpróbáig).
Egy igazi őszi-téli, laktató muffin, mi az állatkertben majszoltuk el, amikor megpihentünk.



